ENDODONTIE SUB MICROSCOP

Endodontia – este o specialitate stomatologica ce are in vedere prevenirea, diagnosticul si tratamentul afectiunilor pulpei dentare – tesutul moale format din vase de sange si nervi, situat in interiorul dintelui, precum si a regiunii apicale. Tratamentul de canal radicular devine necesar in momentul in care pulpa se inflameaza sau moare.

Anual, milioane de dinti au nevoie de tratament de canal. Daca nu ati trecut prin experienta unui astfel de tratament, probabil aveti multe intrebari referitoare la justificarea lui, rezultatele obtinute si eficienta lui in mentinerea unui dinte in cavitatea bucala. Menirea unui tratament de canal este pastrarea dintelui afectat in cavitatea bucala. Se stie ca pierderea unui dinte este o trauma care in timp, fara sa simtim sau sa ne dam seama, afecteaza si ceilalti dinti cu repercusiuni asupra sanatatii corpului (afecteaza eficienta masticarii alimentelor si eficienta sistemului digestiv).

Desigur, un dinte lipsa se poate inlocui printr-un implant, dar “cel mai bun implant este propria radacina” constituie una din regulile de aur ale stomatologiei.

De regula, tratamentul se finalizeaza in aceeasi sedinta (care poate dura aproximativ 2 ore). Sunt insa situatii in care finalizarea se face dupa 2-3 sedinte, functie de complexitatea cazului.De retinut: tratamentul de canal nu doare, totul se face sub anestezie, astfel:

1
Cu ajutorul digai dentare dintele este izolat de restul cavitatii bucale pentru a impiedica accesul salivei si contaminarea dintelui in timpul tratamentului;
2
Se creeaza accesul spre canalele din radacinile acelui dinte. Unii dinti pot avea o radacina, un canal; sunt insa situatii in care un dinte poate avea mai multe canale in aceeasi radacina sau in radacini multiple, cum e cazul molarilor. Acest aspect se explica fiecarui pacient inainte de tratament.
3
Pulpa dintelui, infectata sau sau partial afectata , se extrage din canalul dintelui;
4
Canalul este apoi atent instrumentat creand o forma conica, regulata si frumos conturata pentru a permite curatarea canalului.
5
Curatarea canalului este etapa determinanta in obtinerea unui rezultat bun; solutiile speciale de curatare asigurand dezinfectia lui.
6
Urmeaza etapa de obturare si sigilare a canalului cu materiale speciale biocompatibile.

Tratamentul de canal

Foarte frecvent, un dinte care are nevoie de tratament de canal, are coroana distrusa. Coroana se reface cat mai repede dupa finalizarea tratamentului de canal, prin metode fizionomice directe: un pivot de fibra de sticla (sau de alta natura) care ranforseaza obturatia (“plomba”). Dintele apoi este invelit de o coroana ceramica pentru a asigura prezenta dintelui si indeplinirea functiilor lui pentru cat mai mult timp.

Tratamentul de canal presupune si efectuarea unor radiografii dentare pentru ca medicul sa poate avea control si repere in timpul tratamentului. Aparatura radiologica moderna nu are nicio legatura cu ce stiu pacientii in general referitor la doza de radiatie primita in cazul radiografiei dentara. Astazi, doza de radiatii primite pentru o radiografie dentara este mai mica decat radiatia solara pe care o primim fiecare dintre noi intr-o zi.

Diga

Diga este un sistem de instrumentar stomatologic care se foloseste in cazuri deosebite cand este necesar un control foarte bun al activitatii stomatologice.
Este reprezentat de un sistem care duce la separarea mediului de lucru de restul cavitatii bucale astfel medical stomatolog isi poate desfasura activitatea fara ca solutiile si substantele caustice pe care le foloseste sa vina in contact cu mucoasa cavitatii bucale, in acelasi timp fiind redusa foarte mult si posibilitarea de inseminare cu agenti patogeni din mediul bucal.
Se foloseste cu preponderenta in endodontie si cariologie. Rolul folosirii digii in endodontie este foarte important deoarece, in procesul de devitalizare dentara, se lucreaza pe tesuturi vii care altfel, prin inseminare cu agenti patogeni, ar putea duce la complicatii majore. De asemenea, in endodontie diga mai este folosita si ca protectie a pacientului deoarece in procesul de devitalizare se pot intampla accidente (ingestie ace canal, substante caustice etc).

ECHIPAMENTE DE ULTIMA GENERATIE


Deoarece tratamentul endodontic este o procedură complexă care implică îndepărtarea nervului și a vaselor de sânge ale unui dinte și umplerea canalului rădăcinii cu material inert, este esențial să se asigure că acesta a fost realizat cu precizie și corectitudine. Certificarea corectitudinii tratamentului endodontic prin radiografie de control este un element esențial în serviciul nostru de la Clinica Danciu și ne permite să oferim pacienților noștri cele mai bune tratamente posibile pentru problemele dentare.

Pentru a asigura calitatea și precizia tratamentelor noastre endodontice, utilizăm echipamente de ultimă generație specializate în acest domeniu. Acestea ne permit să obținem imagini radiografice detaliate și precise ale canalului rădăcinii, ceea ce ne ajută să identificăm orice probleme și să ne asigurăm că tratamentul este efectuat corespunzător.

 

FACETI O PROGRAMARE ACUM!

Contactează-ne pentru o programare rapidă la clinica noastră stomatologică!