ORTODONTIE

Ortodontia este o specialitate stomatologică care se ocupă cu diagnosticarea, prevenirea și tratamentul afecțiunilor dentare și maxilofaciale, în special a problemelor de aliniere a dinților și a mușcăturii. Ortodontia se concentrează pe corectarea problemelor de ocluzie, adică a modului în care dinții se încadrează și se aliniază atunci când pacientul închide gura.

Problemele de aliniere a dinților pot fi cauzate de o serie de factori, cum ar fi pierderea prematură a dinților de lapte, malformații ale maxilarelor sau obiceiuri nesănătoase, cum ar fi suptul degetelor sau folosirea suzetei după o anumită vârstă. Aceste probleme pot afecta funcția orală și pot duce la complicații, cum ar fi mâncarea nesatisfăcătoare, respirația neregulată și chiar afecțiuni de natură psihologică, cum ar fi stima de sine scăzută și anxietatea socială.

Tratamentul ortodontic poate ajuta la corectarea acestor probleme prin utilizarea aparatelor dentare și a altor dispozitive speciale care aplică o presiune controlată asupra dinților și maxilarelor pentru a-i muta în poziții mai corecte. Aparatele dentare pot fi fixe sau mobile și pot fi utilizate pentru a trata o varietate de probleme ortodontice, cum ar fi diastemele (spațiile între dinți), suprapunerile și dinții supradensați sau supraînălțiți.

În timp ce tratamentul ortodontic este cel mai comun în rândul adolescenților, mulți adulți aleg să urmeze un tratament ortodontic pentru a îmbunătăți aspectul și funcționalitatea dinților lor. Tratamentul ortodontic poate fi de durată variabilă și poate dura de la câteva luni la câțiva ani, în funcție de gravitatea problemei și de planul de tratament.

Care sunt semnalele ca e nevoie de un aparat ortodontic ?

Semnalele la care trebuie sa fiti atent sunt:

 • Dintii copilului nu cad asa cum trebuie, ori prea tarziu (peste 7 ani) ori prea devreme din cauza cariilor
 • Dintii de sus si cei de jos nu se intalnesc in mod corect
 • Probleme cu muscarea si mestecarea
 • Dureri in regiunea incheieturilor maxilarelor
 • Sugerea repetata a degetelor
 • Muscarea repetata a obrajilor sau a limbii
 • Maxilarele sunt disproportionate unul fata de celalalt sau fata de marimea intregii fete
 • Dintii sunt disproportionati unul fata de celalalt
 • FACETI O PROGRAMARE ACUM!

  Contactează-ne pentru o programare rapidă la clinica noastră stomatologică!