RADIOLOGIE DENTARA

Ce este radiologia dentara?

Radiologia dentară digitală este o metodă imagistică de investigație folosită în mod obișnuit în clinici și cabinete stomatologice. Această procedură este preferată radiologiei convenționale datorită avantajelor sale incontestabile și siguranței sale. Radiografia digitală furnizează informații exacte, precise și detaliate care completează examinarea clinică și care sunt necesare pentru a stabili un diagnostic precis și a găsi tratamentul optim în toate domeniile stomatologiei.

Radiologia dentară digitală este esențială pentru a diagnostica multe afecțiuni dentare și ale țesuturilor adiacente care nu pot fi observate prin examinarea clinică, cum ar fi cariile interdentare, infecțiile la nivelul rădăcinilor (granuloame, chisturi), fracturile dentare și resorbția osoasă datorată afecțiunilor parodontale.

Ce este radiograFia dentara?

Radiografia dentară este o procedură imagistică utilizată în stomatologie, care permite medicului dentist să observe interiorul dinților și țesuturile adiacente, prin intermediul unor imagini radiologice. Radiografia dentară este adesea necesară în procesul de diagnosticare și tratare a problemelor dentare, fiind utilizată pentru a identifica afecțiunile care nu pot fi observate prin examinarea clinică.

Folosind radiații X, această procedură oferă medicului dentist informații valoroase pentru a stabili un diagnostic corect și complet și pentru a planifica un tratament adecvat.

Când este necesară radiograFia dentară?

Radiologia dentară este necesară într-o varietate de situații, inclusiv:

  • Diagnosticarea cariilor dentare sau a altor probleme dentare
  • Identificarea infecțiilor sau inflamațiilor în jurul dinților
  • Identificarea problemelor cu structurile osoase maxilare sau ale maxilarului
  • Planificarea implanturilor dentare sau a altor proceduri chirurgicale
  • Evaluarea progresiei bolii parodontale

Tipuri de RADIOGRAFII dentare

Există mai multe tipuri de radiologii dentare, fiecare cu propriile sale caracteristici și utilizări specifice. Acestea includ:

 

Radiografia panoramică – este utilizată pentru a obține o imagine panoramică a dinților și a structurilor maxilare. Aceasta poate fi utilizată pentru diagnosticarea cariilor dentare, a infecțiilor și pentru planificarea implanturilor dentare sau a altor proceduri chirurgicale.

 

Radiografia bitewing – este utilizată pentru a diagnostica cariile dentare interdentare și problemele cu resturile alimentare.

 

Radiografia periapicală – este utilizată pentru a evalua starea de sănătate a unui dinte individual, inclusiv a rădăcinii și a țesutului osos adiacent.

 

Tomografia computerizată dentară (CT) – este utilizată pentru a obține imagini detaliate ale dinților, a structurilor osoase maxilare și ale maxilarului. Aceasta este adesea utilizată pentru planificarea procedurilor complexe, cum ar fi transplantul osos sau reconstrucția maxilarului.

FACETI O PROGRAMARE ACUM!

Contactează-ne pentru o programare rapidă la clinica noastră stomatologică!